Dünyanın en güzel ülkesi hangisi deseler bir yanda deniz, doğa ve fiyortların yarattığı muhteşem bir manzara; diğer yandan Viking hazineleri ve pek çok müze, sanat evi, galerileri, restoranları ile kültür, sanat ve lezzetin buluşma noktası ile Norveç sanırım listenin ilk sıralarında olabilir.

Özellikle de kış aylarında gökyüzünü inanılmaz renklere boyayan Kuzey Işıkları ile son yılların en gözde destinasyonlarından Norveç’in orijinal ismi ‘Kuzey Yolu’ anlamına gelen Nordweg. Refah seviyesinin en yüksek olduğu ancak turistler için de dünyanın en pahalı ülkelerinden biri.

Fiyortları süsleyen ve masallardan fırlamışçasına bir görüntü veren rengarenk evlerin sudaki yansımaları ile muhteşem görüntüler sunan ülke bir yandan da huzurun ve güvenin adresi. Bu arada fiyort nedir derseniz işte cevabı: Denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikçe çok derin ve kenarları çok dik körfez.

Suç oranının çok düşük olduğu ülkede, hoş görü, eşitlik, adalet ve özgürlük her yerde. Hatta bunun bir örneği olarak Norveç kralı V. Olav’ın  toplu taşıma kullandığını ve bilet parasını cebinden ödediğini bile söylerler.

Girintili çıkıntılı fiyortlar, sadece çarpıcı manzaralar değil aynı zamanda macera severler için çeşitli aktiviteler de sunuyor. Yürüyüş, bisiklet, yaz aylarında rafting, kış aylarında kayak gibi  pek çok seçenek mevcut. Bu arada kayak sporunun doğum yeri Norveç ve kayak anlamına gelen “ski” kelimesi Norveççe “odun parçası” anlamına geliyor.

Avrupa’nın en büyük buzulları ve fiyortlar, Avrupa’nın en güzel köylerine muhteşem bir arka fon oluşturuyorlar. Dünyanın en uzun fiyordu olan Sognefjord ve Unesco’nun Dünya Mirası listesine aldığı Naroyfjord ise tek kelime ile görülmeye değer!

Mimarisi de Norveç’i ziyaret etmek için bir neden. Şatolar, kiliseler, katedraller ve özellikle Norveç Kraliyet Sarayı doğal güzelliklerinin yanında ülkeye güzellik katan unsurlar. Hele ki buzdan yapılan otellerde kalıp kuzey ışıklarını izlemek bence hayatta bir kere  mutlaka yaşanması gereken bir deneyim.

Norveç’in doğal güzelliklerine karşın bir o kadar da canlı bir kültür ve sanat yaşamı var. Norveç’in kozmopolit şehirleri çağlar boyunca ünlü İskandinav yeteneklerini sergilemekte. Bergen, Trondheim ve Alesund, Avrupa’nın en fotojenik şehirleri arasında sıralanırken, Arktik yaşamı da gözler önüne seriyor.

Yeme-içme de Norveç’te kültürel bir tutku. Norveç aynı zamanda, uluslararası bir çok ünlü festivale de ev sahipliği yapıyor.

Doğal yaşamı gözlemlemek isterseniz balina izleme turları, ren geyiği safarisi, kuş gözlemciliği, huskylerle kızak gibi doğa ile iç içe olabileceğiniz pek çok imkan da sunuyor Norveç.

Safari etkinliklerini tur şirketleri düzenliyor ve 1000-1800 NOK arası ve etkinlikler 4-5 saat sürüyor. Balina safari ekim ve ocak ayları arasında olabilir ve katil balinalar da dahil pek çok çeşidini görmek mümkün.

Geyik safarisi sırasında Sami kültürünü biraz turistik de olsa görmüş oluyorsunuz.

Kuzey ışıklarını görmek içinse bazı hava şartları var. Havanın çok açık, bulutsuz olması ve aktivitenin de tam üzerinizde olması lazım. Eğer şansınız varsa ve doğru yerdeyseniz, belki hayatta bir kere yaşanabilecek bir doğa olayına şahit oluyorsunuz demektir. Doğru yer ve zamanı bulmak için ise en güzeli, tur firmalarından bir tur almak. 900 NOK karşılığı sizi ışık avına çıkarıyorlar.

Başkent Oslo

Norveç’in başkenti Oslo hızla büyüyen bir metropol. Mükemmel toplu taşıma araçları,  yayalar öncelik tanıyan şehir planlaması ve yeşili gerçekten taahhüt eden gelişimiyle 2019 için Avrupa Yeşil Sermayesi olma şerefini kazanmış.

Kent çok sayıda pastoral parka sahip ve merkezden sadece birkaç dakika uzaklıktaki Oslo fiyortlarının su yolları, adaları, Nordmarka’nın kayak pistleri ve ormanları ile adeta kutsanmış.

1049 yılında Kral Harald Hardrade tarafından kurulan Oslo fiyordunun bir zamanlar Viking gemileri ile dolu olduğundan şüphe yok. Tarih boyunca yaşadığı değişimlerin sonucunda bugün Kraliyet Sarayı, Parlamento Binası, Oslo Üniversitesi, Ulusal Tiyatro, Oslo Borsası gibi önemli simgeler ile popüler bir turizm noktası.

Bygdoy Yarımadası’nda Viking Gemileri ile deniz müzeleri, 200’den fazla heykelin sergilemesi ile ‘Dünyanın En Büyük Heykel Parkı’ ünvanını kazanan Vigeland Heykel Parkı, denize yansıyan görüntüsü ve modern mimarisiyle Opera Binası, Astrup Fearnley Müzesi, Oslo Katedrali, Nobel Barış Binası, bohem Grünerlokka mahallesi, 18. Yüzyılda yapılmış İskandinavya’ya özgü rengarenk çatılı küçük ahşap evlerleri ile Damstredet mahallesi ve Karl Johans Kapısı Caddesi, Oslo gezilecek yerler listesinin başında geliyor.

Oslo, aynı zamanda her sene Nobel Barış Ödülü sahibini belirleyen komite çalışmalarına ev sahipliği yapan Nobel Enstitüsü’nü de içinde barındırıyor. 2005’te açılan Nobel Barış Merkezi, Alfred Nobel hakkında bilgilerin yer aldığı, geçici sergilerin ve konferansların da düzenlendiği bir kültür-sanat merkezi görevi görüyor.

Doğanın Mucizesi Kuzey Işıkları

İlk çağlardan itibaren insanların adını koyamadıkları, kah korkup, kah mutlu oldukları bir doğa harikası kuzey ışıkları, aslında sadece güneşteki patlamalar sırasında kopan parçacıkların dünyanın çekim etkisiyle atmosfere girip, oksijen ve nitrojen atomlarıyla çarpıştığından ortaya muazzam bir renk seli  yaratması… Karşılaştığı atoma ve yüksekliğe göre de yeşil, kırmızı, mavi, mor gibi renkler alıyor.

Ancak açıklaması ne olursa olsun, gecenin karanlığında yıldızların altında tam bir görsel şölen, gerçek bir mucize…

Kutup dairesinin üzerinde dizilmiş olan şanslı bölgeler de, bu müthiş gökyüzü olayına şahit olabiliyorlar. Norveç’in kuzey kısımları da bu bölgelerden biri. Özellikle Tromso, bulunduğu lokasyon itibariyle ışıklarının en iyi gözlemlendiği noktalardan ve bu yüzden her yıl ekimden mart ayına kadar sırf bu yüzden binlerce turisti kendine çekiyor.

Norveç’ten Bilmediklerimiz….

  • Norveç’te ülkenin krala değil de , kralın ülkeye ait olduğunu belirtmek için ‘Norway’s King’ yani Norveç’in Kralı denir. Krallıkla yönetilen diğer ülkelerde bu tam tersi.
  • Suşi sanıldığı gibi bir japon yemeği değil. 80’li yıllarda Japonlara Somon balığından suşi yapımını Norveçliler öğretmiş.
  • Afrika ile Antarktika’nın ortasında ve üzerine hiç canlı bulunmayan “dünya üzerindeki en ıssız kara parçası” olarak bilinen Bouvet Adası Norveç’e ait.
  • Norveç’teki her mahkum hücresinden internete girme hakkına sahip.
  • Norveç’te yazar olmak dünyanın en güzel imkanı olabilir. Eğer orada bir kitap yayınlarsanız, hükümet 1000 kopya satın alıp ülkedeki tüm kütüphanelere yolluyor.
  • 12 yaşından küçük çocukların reklam filmlerinde oynaması yasak.
  • 1814 ile 1905 yılları arasında İsveç ve Norveç tek bir krallıkmış.
  • En güzeli de Norveç üniversitelerinin dünya üzerindeki herkes için ücretsiz oluşu.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.