1991’den beri İstanbul’un kardeş şehri olan Varşova, tarihi ve kültürüyle büyülüyor. Chopin’in doğduğu topraklarda gezerken size sokak şarkıcıları eşlik ediyor. Varşovalılar eğlenmeyi de iyi biliyor.

Türkiye ile başkenti Varşova olan Polonya arasındaki dostluk tarih boyunca hep var olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu, 18. yüzyılda bağımsızlığını yitiren Polonyalılara yardım elini uzatan nadir devletlerden biriydi. Polonyalı göçmenlere kucak açıp halen var olan Polonezköy’ün kurulmasını sağladılar.

Polonyalılar ise Lozan Antlaşması’nın Avrupa devletlerince imzalanmasından bir gün önce, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan Avrupa devleti oldu. Geçen yıl bu dostluğun 600. yılı kutlandı.

Polonya, günümüzde on altı idari bölgeye bölünmüş bir ülke. Bu idari bölgelerden biri olan Varşova, Polonya’nın baş şehri ve sloganı “Polonya Aile Cumhuriyetidir” olan bu güzel ülkenin başkenti.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında neredeyse tamamı harap olduğu halde, küllerinden yeniden doğan Varşova, mitolojideki ateşten kuş Feniks’le özdeşleştirilir. 1991’den beri İstanbul’un kardeş şehri olan Varşova, Eski Şehir ve Yeni Şehir olmak üzere iki bölgeye ayrılır.

KÜLTÜR VE EĞLENCE VARŞOVA’DA
Malum her şehirde bir Eski Şehir (Lehçe’de Stare Miasto) vardır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren Eski Şehir, kültürel ve görsel anlamda şehrin en etkileyici bölgesi, aynı zamanda eğlence hayatı açısından da en zengin yeri.

Foksal; restoran, kafe ve barların olduğu, Eski Şehir’deki en eğlenceli sokak. Socjal ve 1845 de bu sokağın en güzel ve en popüler mekanları.

Polonyalılar eğlenceye düşkün insanlar. Her yanda kahkaha sesleri eşliğinde çeşitli kutlamalar oluyor, özellikle de bekarlığa veda kutlamaları… Varşova’da insanlar gerçekten eğlenmeyi biliyorlar. Tek kötü yani çok fazla sigara içiyor olmaları.

Burada sokak çalgıcıları da harika. Sokakta neredeyse mükemmele yakın bir caz konseri dinleyebilirsiniz.

Varşova, en az üç-dört gün geçirerek doya doya keşfedilmesi gereken çok güzel bir şehir. Kültür ve sanat adına inanılmaz zenginlikler sunuyor. Eğlence hayatı da çok renkli. Mağazalardan ya da otelinizden isteyebileceğiniz haritayı elinize alıp, şehirdeki her yeri keşfetmeniz mümkün.

GURUR KAYNAĞI CHOPİN
Nobel ödüllü pek çok sanatçıyı yetiştirmiş olan Polonya’nın en ünlü sanatçısı 19. yüzyılda yaşamış olan Fredric Chopin. Chopin’le ilgili olan her şey Polonyalılar için gurur kaynağı. Ünlü piyanist ve besteci, havalimanından (Fryderyk Chopin Havaalanı) tutun da şehri pek çok yerinde ve hatta Krakowskie Przedmiescie’de her adımda karşınıza çıkıyor!

20 yaşında Varşova’dan ayrıldıktan sonra, geri kalan hayatını Paris’te geçiren ve 39 yaşında çok genç yaşama veda eden Chopin’in kalbi, vasiyeti üzerine kız kardeşi tarafından Paris’ten getirilmiş ve şu anda Kutsal Haç Kilisesi’nde (Kosiciol Swietego Krzyza).

Kimi kaynaklarda İkinci Dünya Savaşı’nda her yer gibi kilise de bombalarla yerle bir olunca sanatçının kalbinin toprağa karıştığı söylense de, kalbin kilisedeki sütunun altında gömülü olduğuna inananlar da var. Bu sütunun üstünde ise şöyle yazıyor: “Hazineniz neredeyse, yüreğiniz de orada olacaktır!” Ve yüreğiniz neredeyse, siz de orada olacaksınız!

EL İŞİ HATIRALIKLAR
Tarihi binaları ve Eski Şehir bölgesini görmek için, Eski ve Yeni Şehri birbirine bağlayan dört kilometre uzunluğundaki Kraliyet Yolu (The Royal Route) olarak bilinen ana caddede, The Royal Castle’dan itibaren yürümeye başlayabilirsiniz.

Krakowskie Prezedmiescie, Nowy Swiat ve Ujazdowskie birbirini takip eden ana caddeler ve eski şehrin tam ortasından geçiyorlar. Bütün kaleler, heykeller ve restoranlar sağlı sollu bu güzergahın iki yanına serpilmiş durumda. Buradaki hediyelik eşya satan mağazalarda el işi hatıralıklar bulmanız mümkün.

VARŞOVA’DA ÖZEL TATLAR DENEYİN
Alman ve Yahudi yemek kültüründen etkilenen Polonya’da lahana, patates ve tavuk eti üzerine kurulu bir mutfak kültürü var.

Rosol: Tavuk suyundan yapılan, kereviz, patates ve havuç karışımından meydana gelen bir çorba.

Barszcz: Pancar çorbası.

Pierogi: Mantıya benzer bir tadı bulunan Polonya’nın en ünlü yemeklerinden biri.

Zapiekanka: Ekmek üzerine mantar ve eritme peynirle yapılıyor.

Zubrowka: Bizon otlarından yapılan Polonya votkası.

VARŞOVA’DA GEZELİM GÖRELİM

Eski Şehir (Stare Miasto)
Kale Meydanı (Plac Zamkowy)
Varşova’nın Yükseliş Anıtı (Pomnik Powstania Warszawkiego)
Anne Kilisesi
Kutsal Haç Kilisesi (Kosiciol Swietego Krzyza)
Martin Kilisesi
Mary Magdalene Kilisesi
Lazienki Park
Bilim ve Kültür Sarayı (Palac Kultury i Nauki)
Balvedere Sarayı
Deniz kızı Heykeli (Syrenka)
Büyük Tiyatro
Yahudi Mahallesi
Chopin Müzesi

FATOŞ PUR

Sabah Gazetesi Tatil eki – 15.11.2015

http://www.sabah.com.tr/turizm/2015/11/15/kardes-sehir-varsova

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.