Adı uzun yıllar ‘Utanç Duvarı’ ile birlikte anılan Berlin, bugün bu utanç kalesini kırarak Avrupa’nın en cazibeli kültür ve sanat şehri olmuş durumda. Almanya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Berlin, siyasi önemi kadar bir kültür ve sanat merkezi. Berlin’den bahsederken şöyle deniyor:’ New York’u unut, gerçekten uyumayan şehir arıyorsan Berlin’e git!’

Bilinen kaynaklarda adı ilk kez 13. Yüzyılda geçen Berlin, Prusya Krallığı’nın, Alman İmparatorluğu’nun, Weimar Cumhuriyeti’nin ve III. Reich’ın başkentliğini yapmış. II. Dünya Savaşı’nın ardından ise ikiye bölünmüş. Doğu Berlin Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti olmayı sürdürürken, Batı Berlin Doğu Almanya sınırları içinde, kendi sınırları duvarla çevrilmiş bir şehir olarak kalmaya devam etmiş.

2. Dünya savaşını kaybeden Almanya ve Berlin işgal altında kalmış ve Sovyetler Birliği otoriter bir rejim kurmuş. Doğu Almanya’dan Batıya kaçışlar Berlin üzerinden olmaya başlayınca 12-13 Ağustos 1961’de bir gecede Berlin Duvarı örülmüş. O tarihten, yıkıldığı 9 Kasım 1989 tarihine kadar, şehri ikiye ayıran Berlin Duvarı, yıllar yılı ayrımcılığın temsili olmuş.

28 yıl boyunca tek bir halkı ikiye ayırmış, 160 kilometre uzunluğundaki duvarın batı tarafında, karikatürler, politik yazılar varken; doğu tarafında gözetleme kuleleri, dikenli teller ve vahşi köpeklerle, sınır geçmeye çalışanları gözünü kırpmadan vurabilecek askerlerle doluymuş. Çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan duvar, nihayet iki Almanya’nın birleşmesiyle kutlamalarla yıkıldı ve bu utanç da böylece tarihi karıştı.

Venedik’ten daha fazla köprüye sahip olmasıyla böbürlenen Berlin şehrinden iki nehir geçiyor. Biri Spree diğeri ise Havel. Eski Doğu Berlin’in merkezi olan Mitte bölgesindeki Alexanderplatz Meydanı, bugün en popüler yerlerden biri. Berlin’in en yüksek yapısı olan Televizyon Kulesi de burada bulunuyor. 1861-1869 yılları arasında kırmızı tuğlalardan inşa edildiği için, Kızıl Belediye Sarayı adını alan belediye binası da bu bölgenin yakınındak bir diğer görülmesi gereken yapılardan. Adını Almanya’nın nehirlerini simgeleyen tanrıçalarla sarılmış Neptün figüründen alan Neptün Çeşmesi de belediye binasının komşularından.

Kafe ve barlarıyla, şehrin en canlı mahallelerinden biri olan Ambarlar Mahallesi (Scheunenviertel), Hackescher Markt meydanındaki butikleriyle aynı zamanda alışveriş tutkunlarının da gözdesi. Birbirine bağlı dokuz avludan oluşan Höfe Avluları (Hackesche Höfe) de bu civarda.

İçinde Dev bir Kültür Barındıran Minicik Bir Ada

Spree Nehri üzerinde küçük bir ada olan ve UNESCO Dünya Mirası Lİstesi’nde yer alan Müzeler Adası (Museuminsel); Bodemuseum, Eski Müze (Altesmuseum), Eski Ulusal Müze (Alte Nationalgalerie), Bergama Müzesi (Pergamonmuseum), Lustgarten ve Berlin Katedrali ile küçüklüğünü şaşırtacak derecede kültür ve sanatı bünyesinde barındırıyor.

Pek çok ünlü mimari eserin bulunduğu Unter den Linden Bulvarı ve çevresi, Berlin’in en cazibeli yerlerinden biri sayılıyor. En güzel meydanlarından biri, Gendarmenmarkt da burada. Meydanın etrafında Fransız ve Alman Katedralleri birbirleriyle yarışırcasına meydanı bekliyor.

Friedrichstrasse, alışveriş meraklıları için bir cennet. Galeri Lafayette Quartier 205 ve 206 bu cadde üzerindeki alışveriş merkezleri. Caddenin başındaki Checkpoint Charlie ise 1961-1990 yılları arasından Doğu ve Batı Berlin arasındaki tek geçiş noktasıymış.

Hem Almanya’nın, hem de Berlin’in simgesi olan Brandenburg Kapısı aynı zamanda birleşmiş Almanya’nın da sembolü.

Modern Berlin’in yeni şehir merkezi ise Potsdamer Platz. 1990 yılından sonra finans ve iş merkezine dönüşen semt, Sony Tower ve içinde Panorama Punkt (Manzara Noktası) denilen gözlem yerinin de bulunduğu DaimlerChrysler Bölgesine de ev sahipliği yapıyor.

Kulturforum ise, Berlin’in yeni kültür merkezi olma yolunda. Resim Galerisi (Gemaldegalerie), Yenı Ulusal Galeri (Neu Nationalgalerie), Philharmonie gibi kültür merkezleri ve savaşta katledilen Yahudiler anısına yapılan Soykırım Anıtı (Holocaust Denkmal) burada.

Kısaca Ku’damm olarak anılan Kurfürstendamm, Batı Berlin’in alışveriş merkezleri, lüks butikler, kafe ve otellerle dolu en işlek caddesi. Avrupa’nın en büyüğü olduğu iddia edilen alışveriş merkezi KaDeWe de buranın hemen yakınındaki Tautenzienstrasse’de.

Bit pazarlarına meraklıysanız, her haftasonu kurulan, en popüler ve büyük olanı 17 Haziran caddesindeki (17. Juni Strasse) pazarda, ikinci el kitaplardan antika eserlere kadar pek çok ürünü bulabilirsiniz.

Yine bu bölgenin yakınlarında Schöneberg’te Almanların ünlü sanatçılarından Marlene Dietrich’in mezarını ziyaret edebilir, Botanik Bahçesinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Berlin’in en büyük sarayı Charlottenburg ve bahçesi, şehrin en güzel yerlerinden.

Berlin’i gezmenin en güzel yolu, her zaman olduğu gibi yürümek. Ama Spree Nehri üzerinde tekne ile bir kanal turu yapabilir ya da 100 numaralı otobüs ile şehrin bir çok yerini yorulmadan görebilirsiniz.

Berlin’de ne Yenir?

En başta Türkler olmak üzere, bir çok ulustan insan barındıran şehirde, tüm bu kültürlerin de etkilerini görebilirsiniz. Dolayısıyla dünyanın bir çok kültüründen yemekler, Berlin mutfağına girmiş durumda. Türk nüfüsün çoğunlukta olması dolayısıyla her köşe başında bir kebap salonu ya da dönerci bulabilirsiniz.

Bunun dışında, Köri soslu Sosis (Currywurst), neredeyse Berlin’in geleneksel yemeği denilebilir. Ya da nohut ile yapılan ‘falafel’ köftesi. Elma suyu, Berlinlilerin hemen hemen her yemeğin yanında tercih ettikleri alkolsüz içecekleri. Bira ise, neredeyse buranın simgesi. Neredeyse her köşe başında olan, genel olarak bira içilen ve yiyecek bir şeylerin de bulunduğu rahat mekanlar olan ‘kneipe’lerde çeşitli biraları deneme şansınız var. Ağustos ayının ilk haftasında yapılan Bira Festivali‘nde, Karl-Marx-Alle boyunca kurulan dev masalarda dünya biralarını tatma imkanı bulabilirsiniz.

Tatlı olarak da ‘Elmalı Strudel’ (Apfelstrudel) tarçın, elma ve üzümle yapılan geleneksel bir Alman tatlısı.

Görmeden Dönmeyin:

  • Bergama Müzesi
  • Charlottenburg Sarayı
  • Unter Den Linden Bulvarı
  • Resim Müzesi
  • Berlin Hayvanat Bahçesi
  • Nikolaiviertel
  • Televizyon Kulesi
  • Reichstag
  • Brandenburg Kapısı
  • Kaiser-Wilhelm Kilisesi

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.