Tanrı sevdigi kulunun uzun ömürlü olmasını isterse Datça Yarımadası’na bırakırmış! Datça, çığlı çaputlu nazar boncukları, balı, bademi ve her şeyden önemlisi dünyada oksijeni en bol sayılı yerlerden biri olmasıyla her mevsim tercih edilen bir rota.

Strabon’un bu sözünü duymayanımız yoktur sanırım. Özellikle baharın yaklaştığı bu günlerde, yıllardır gittiğim ve çok sevdiğim Datça‘dan biraz bahsetmek istedim. Herkesin fikrinin tersine benim için yazdan daha çok bahar aylarında görülmesi gerekir Datça’nın. Neden derseniz, bel hizasına gelen margaritalar, göz alabildiğine uzanan gelincik tarlaları, mis gibi kokan bahar havasıyla anlatılarak tarif edilemez Datça’da bahar…Yazın çılgın kalabalığından ziyade, kuş sesleriyle kendinizi tazeleyebileceğiniz bir dönemdir.

datca (53)

Turkuaz renkli denizleriyle, gölü, ördekleri, denize karışan tatlı akarsularıyla sizi sizden alır Datça!

Datça’da Liman’dan başlarsınız gezmeye. Merkez ne yazık ki, inşaat modasına uyup Akdeniz kimliğini kaybetmiş olsa da limana geldiğinizde yine derin bir ohhh çekersiniz. Önündeki minik yat limanı, sabah denize açılıp, gün batımıyla beraber dönen tekneleri misafir eder. Özellikle Sunrise Bar ya da bilinen adıyla Yaşar’ın Barı‘nda begonviller altında akşamüstü kahvesi ile limana dönen tekneleri izlemek ise ayrı bir keyiftir. Yine limanda Küçük Ev Restorant‘ta akşam yenilecek  enfes balık buğulama ile özellikle dolunay akşamlarında size nefis bir yakamoz sunar.

Merkezde kalmak tercihiniz ise çeşitli alternatifler bulabilirsiniz. Hem 2 adımda her yere ulaşmak isterseniz, hem de deniz önünde derseniz Konak Tuncel Efe, ya da hem merkezde kalalım hem de bütçemi zorlamasın derseniz ise Tunç Pansiyon güler yüzlü bir aileyle sizi karşılayacaktır. Ya da apart kiralayarak, hemen postanenin arkasında cumartesi günleri kurulan pazardan, gerçekten organik yumurta, yağ, süt, zeytin,zeytin yağı, peynir ve meyve, sebzelerinizi taze taze alma imkanınız da mevcut.

Biraz daha uzakta, hem sessiz olsun , hem de doğaya daha yakın olmalıyım derseniz o zaman eşsiz koylardan tercih yapmakta zorlanırsınız. Bunlardan bazıları; Palamut Bükü, Ova Bükü, Hayıt Bükü, Gabaklar olabilir.

Köyleri derseniz, taş evleriyle Fransız ya da Yunan köylerini hiç aratmaz derim. Halkının misafirperverliği de cabası. Tabi köy ziyaretlerinde 104 yaşında bir nine karşınıza çıkarsa şaşırmayın! Ne demiştik? Uzun ömür 🙂

104 Yaşındaki Fatma Nine
104 Yaşındaki Fatma Nine

Bu köyleri mutlaka ziyaret edin:

  • Hızırşah
  • Reşadiye
  • Sındı
  • Yazıköy
  • Kızlan
  • Karaköy
  • Yakaköy
  • Cumalı
  • Mesudiye
  • Emecik
  • Eski Datça

datca (62) fatos pur datça (75)

Eski Datça

Datça’nın ilk kurulduğu yer burası. M.Ö.4.yüzyılda kurulan seramik atölyeleri, yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılmış. İskele mahallesi’nden 2.5 kilometre uzaklıktaki sarı tabeladan döndüğünüzde kendinizi “Eski Datça” mahallesinde bulacaksınız. Datça isminin ‘Stadia‘ kelimesinden geldiği düşünülüyor. Buranın mimarisi tamamen yöreye uygun, tüm yapılar taş örgü, sokakları taş kaplama. Eski Datça Mahallesi yaşayanların koruduğu yerlerin nasıl güzelleştiğine tam bir örnek. Eski Datça arkeologların da kazı merkezlerinden birisidir.

Eski Datça, son yıllarda ne yazık ki özellikle yabancıların gözdesi. Köylülerden alınıp, bakımdan geçirilen bazen beyaz boyalı bazen de taş evleri ve taş yollarıyla tam bir Akdeniz köyü. Ünlü şairimiz Can Yücel’in son yıllarını yaşadığı ve yapıtlarını sergilendiği ve Yücel Ailesi’nin eskiden ziyarete açık tuttuğu ancak ne yazık ki talihsiz bir saldırı sonucu artık kapattığı ‘Canevi’…’ de bu sevimli köyü ziyaretin en büyük sebeplerindendir. Bence diğer bir sebebi de Mehtap Kafe‘deki muhteşem kahvaltı! Ailenin çiftliğinden direk sofraya gelen 100% organik gıdalar ve mükemmel gözlemeleriyle ama her şeyden önemlisi sizi evinde misafir ağırlar gibi özenle, sımsıcacık ve güleryüzle karşılayan bu güzel aileyle benim için vaz geçilmez bir ziyaret noktası.

datca (18) datca (20) datca (55) datca (12) datca (8) datca (38)

Gebekum

Uzunluğu 7 km’yi bulan bir kumsal  Gebekum. Kumsal rüzgarın da etkisiyle kendisini çoğaltıyor ve yayılıyor. Karşısındaki adaya denizden yürüyerek ulaşmayı sağlayan bir de sığlık oluşmuş kumsal hareketleriyle. Endemik bitkilerin sadece burada yetiştiği bu güzel kumsal makro çekimlere de uygundur.

datca (13) datca (14)

Hızırşah Köyü, Kızlan Köyü ve Değirmenler

Marmaris yolu kenarında, rüzgar enerjisini toplarken, size Datça’ya hoşgeldin diyen yel değirmenlerini ziyaret edebilirsiniz. Hızırşah köyü, en güzel köylerden biri. Bütün evleri çiçeklerle süsleyen köylü kadınları Kadıncık Sanat Evi ile yeni uğraşa sahip olmuş: Keçe yapımı. Keçe ve ipek kullanarak inanılmaz güzel eserler ortaya koyuyorlar. Aynı zamanda  Datça’ya özel Tarçınlı ekmeği de yine onların ellerinden çıkıyor. Yemeden dönmeyin!

Kadıncık Sanat Evi, Hızırşah Köyü

fatos pur datça (27) fatos pur datça (74) fatos pur datça (145)

Knidos, buraya gidip görülecekler listesinde ilk sıradadır. Bir yanı Akdeniz, bir yanı Ege! Kimler yaşamamış ki burada! Astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos! Hala yaşamakta olan çılgın Galyalıları söylemeye gerek yok zaten.. 🙂

Bugün kimse tiyatroya gitmezken o dönemlerde biri 20.000 diğeri 5.000 kişilik iki tane tiyatrosu var. Kuzey ve Güney olmak üzere iki limanı. Askeri amaçla kullanılan Kuzey limanı maalesef artık yok, ticari gemilerin yanaştığı Güney limanı ise halen mevcut. Şimdi maalesef sadece kaidesi kalmış Afrodit Heykeli ve Afrodit Tapınağı da Knidos’ta.  Ve tabi güneş saati de olan Apollon Tapınağı, Korint Tapınağı, Dor Tapınağı da Knidos’ta bulunan diğer tapınaklar. M.Ö. kurulmuş olan bu medeniyet insanı şaşırtıyor. Ve biraz da üzüyor, bugün bunların hiç birini yapamadığımız için..

datca (22) datca (50) 2datcaC (1) 2datcaA (1) datca (1) datca (4)

  • Palamut Bükü ve Akvaryum Koyu
  • Hayıt Bükü ve Ova Bükü (Mesudiye) 
  • Reşadiye köyü ve Mehmet Ali Ağa Konağı
  • Kargı Koyu
  • Knidos
  • Domuz Bükü
  • Eski Datça
  • Köyler
  • Aktur

datca (74) datca (75)

 

PicsArt_1426234432136

Datça haritası

Öneriler:

  • Mutlaka tekne turu yapın.
  • Surf yapın! Bilmiyorsanız öğrenmeye başlamak için Datça’nın rüzgarı ideal.
  • 3B’yi denemeden dönmeyin : Bal, Badem ve Balık
  • Evinize kekik, bal, badem, keçi boynuzu pekmezi, zeytin ve zeytin yağı götürün. Ve tabi mevsimindeyseniz limon!
  • Hızırşah köyünde Kadıncık Sanat Evi’nde köy kadınlarının yaptığı keçe işlerinden ve Eski Datça’da ‘Çığlı Çaputlu Nazar Boncukları‘ndan evinize hatıra götürün.

4 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.