Baharın gelmesiyle dört bir yanda kutlamalar ve festivaller başlar. Doğanın canlanışıyla beraber bizlerin de coşkuyla dolar. Yüzyıllardır bu sevinç çeşitli şekillerde kendini gösterir. Hindistan ve çoğunluğu Hintli olan Nepal ve Hindistan’da baharın gelişi, aslında bir Hint geleneği olan Holi Festivali ile kutlanır. Kutlamalar sırasında atılan rengarenk tozlardan ötürü bu festivale bazı yerlerde ‘Renklerin Festivali’ adı da verilir. Atılan bu boyalarla rengarenk olan insanlar ve sokaklar, doğanın canlanışını ve yeniden doğuşu temsil eder.

nepal holi

Rivayete göre Holi Festivali adını Holika’dan almaktadır. Hint mitolojisine göre Hiranyakaşipu Hindu Tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirildikten sonra, nefsine yenik düşer ve oldukça kötü ve kibirli bir kral haline gelir. Etrafındaki herkesin kendine kaşolsuz itaat etmesini bekler. Oğlu Prablah ise bunu reddeder. Babası defalarca oğlunu öldürmeyi denediyse de , Tanrı Vishnu her seferinde onu kurtarır. Bunun üzerine babası, oğlunu kız kardeşi Holika’nın kucağında uyurken yakarak öldürmeyi planlar. Ancak Holika’nın şalı ateşte yanmıyordur ve şalını kardeşine atarak onun hayatını kurtarır. Fakat bu Holika’nın hayatına mal olur. Bu kadar kötü bir kral haline gelen Hiranyakaşipu ise Vishnu tarafından cezalandırılarak öldürülür ve yerine oğlu geçer. Bu aynı zamanda iyinin kötüye karşı zaferidir.  Kardeşinin kurtarmak için kendi canını hiçe sayan Holika’nın adına her baharın gelişinde dolunay zamanı Holi Festivali kutlanır.
nepal-holi-festivali nepal-holi-festivali nepal-holi-festivali

Holika’nın yanarak kül haline gelmesini temsilen, dolunay akşamında gece yarısı tam 12’de meydanda büyük bir ateş yakılarak festival başlar. Meydandaki büyük ateşin yanında, sokak başlarında da ateşler yakılır. Ateşin etrafında her milletten toplanan insanlar ‘Holi-hai!’ diye bağırıp, dans ederek kötülükleri kovarlar. Ertesi günü ise, baharın gelişini kutlamak üzere meydanlarda toplanan insanlar, renkli toz boyaları önce kendilerine sürüp, sonrasında havaya ya da birbirlerine atarak eğlenirler. Sokaklar rengarenk olur. Evlerin tepesine çıkan insanşar aşağıya su dolu torbalar atarlar. Suyun kötülükleri temizlediğine ve bereket kapılarını açtığına inanarak… Yürürken başınıza gelen bir torbayla ıslanma ihtimaliniz olsa da, oldukça eğlenceli olmasından dolayı kimse buna aldırmaz.

nepal holi nepal holi kutlamaları

Renklerin havada uçuştuğu bu kutlamalarda, renklerin kullanılması da başka bir mitolojik hikayeye göre Lord Krishna‘dan kaynaklanır. Teni rengarenk olan arkadaşı Radha’yı kıskanan Lord Krishna, annesine bu adletsizlikten dolayı dert yanar. Annesi de gönlünü almak için oğlunu rengarenk boyar. Daha sonra ise bu oyun, baharın da gelişiyle festivale dönüşür.

Her yıl Mart ayında yapılan bu kutlamalara dünyanın her yanından insanlar akın ederler. Kutlamalara karışacaksanız yapmanız gereken, gözden çıkardığınız beyaz bir t-shirt ya da gömleğinizi giymek ve ‘Happy Holy‘ diye aniden atılacak boyalara ya da su dolu bir poşete hazırlıklı olmaktır. Eğer fotoğraf makinanız varsa, tozlara ve suya karşı koruyabilecek bir kılıfla ya da poşetle iyice kaplanmalıdır.

nepal 17.03.14 (46) nepal 17.03.14 (48)

 

 

 

 

 

İki gün süren kutlamaların ardında gerek şehir, gerekse insanlar yorgun düşerler. Geriye ise hala güzel gözüken renkli boyaları temizlemek kalır.

1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.