Los Angeles sahili pek çok plajı ile ziyaretçiler için gerçekten bir cazibe merkezi. Santa Monica, Malibu ve Venice Beach belki de en meşhurları. Bizim ziyaretimiz sırasında en sevdiğimiz yerlerden biri Venice Beach oldu, ya da lokallerin deyimiyle Venedik!

Amerika’nın bu batı kıyısı, sörfçülerden vücut geliştirenlere, tarot falcılarından, sanatçılara ve dünyanın belki de hiçbir yerinde görmediğim kadar çok evsizine kadar oldukça geniş bir yelpaze sunuyor ve bu çeşitlilik Venice Beach’in ilginç mozaiğini oluşturuyor.

Amerika’nın Venedik’i 1905 yılında Abbot Kinney tarafından yazlık kasabası olarak kurulmuş. Eğlenceli iskelesi ve minyatür buharlı treni ile zamanla ‘Pasifik’in Coney Adası’ haline gelmiş. Kinney, İtalya’nın kanal sistemi ve gondollarını da taklit ederek muazzam bir tatil beldesi yaratmış.

Bu sahil kasabasının adeta iki yüzü var. Hatta sadece buranın değil, tüm Los Angeles’in en meşhur alış veriş caddesi Abbot Kinney Bulvarı’nı da sayarsak üç yüzü var bile diyebilirim.

Bunlardan birincisi Venice Ocean Front Walk ya da daha yaygın adıyla The Boardwalk adı verilen sahil kesimi. Sahil, başlı başlına bir eğlence merkezi. Sahildeki yürüme yolu boyunca bir yanda kafeler dizilmiş, diğer yanda ise tezgah açmış satıcılar… Satıcıların önünde evsizlerin kendince oluşturdukları çadırlar, onun da önünde sahil ve okyanus…

İkincisi, isminin gelmesine sebep olan kanallar. İtalya’daki Venedik’ten esinlenerek oluşturulmuş bu mahalledeki evler kanallarla birbirinden ayrılıyor. Büyük kanalların olduğu yerde daha ziyade tekneler demirlemiş. Küçük kanalların olduğu yerde ise bir yaşam alanı var. Köprülerle birbirine geçiş yapabilen kanallarda minik teknelerle de ulaşım sağlanabiliyor.

Üçüncü yüz ise dediğim gibi Abbot Kinney Bulvarı. İster mobilya mağazalarını gezin, isterseniz son derece tarz bohem kıyafetlerden alışveriş yapın, isterseniz de bir sanat galerisinde sergi ziyareti yapın.  Burası aynı zamanda sağlıklı beslenme konusunda da oldukça iddialı. Vegan beslenme için pek çok kafe ve restoran alternatifi var. Bir smoothie için uzun kuyruklarda bekleyenleri görürseniz şaşırmayın.

Venice Beach’in muralları da bu güzel kasabanın cazibesini en çok artıran unsurlardan. Hatta sokak sanatı konusunda dünya başkenti olarak bile tanımlanabilir. Oldum olası duvar resimlerini pek sevmişimdir. Bence bir şehre hayat katan renkler murallar.  Ünlü muralist Rip Cronk, ‘Abbot Kinney’in Portresi’, ‘Half Shell’deki Venedik’ ve ‘Jim Morrison’un bir portresi’ gibi neredeyse bir düzine Venedik duvar resmini çizmiş.

Sanatçı Jonas Nisan ise 2012’de Danny’s Deli binasının yanındaki ‘Touch of Venice’ muralını çizmiş. Duvar resmi, Orson Welles’in yönettiği ve Charlton Heston, Janet Leigh ve Marlene Dietrich’in oynadığı 1958 yapımı klasik film olan Touch of Evil‘den esinlenilmiş. ‘Touch of Evil’ filminin neredeyse tamamı Venedik’te çekilmiş. Windward caddesinde bir Meksika kasabası yaratılarak,  üç dakika yirmi saniyede çekilen açılış sahnesi, sinema eleştirmenleri ve hayranları tarafından sinema tarihin en uzun sürelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Okyanus Önü Yürüyüşü

Çok uzun sahil şeridi ile Venice Beach, belki de Los Angeles’in en hareketli sahili denilebilir. Abbot Kinney’in, kurduğu sahil şeridini korumak maksadıyla yaptırdığı dalgakıran şu anda en ünlü sörf merkezlerinden biri. Zuma, Malibu, Santa Monica  ve Venice Beach sahilleri tüm dünyadaki sörçülerin en gözde noktalarından. İsterseniz siz de 80 dolar karşılığında 90 dakikalık sörf dersine katılabilirsiniz.

Görsel internetten alınmıştır. Photo by Venice Paparazzi

Cumartesi ve Pazar günleri, Brooks Avenue ile Ocean front Walk’un buluştuğu sahilde ‘Venice Beach Drum Circle’ kuruluyor ve pek çok müzik sanatçısı buraya gelerek doğaçlama müzik yapıyorlar. Öğle saatlerinde başlayan ve ücretsiz olan etkinlikler gün batımına kadar sürüyor.

Venedik Grafiti Duvarları olarak da bilinen sanat duvarları kumların üzerinde ‘beni boyayın’ diye size seslenir. Bu duvarların bulunduğu alana The Pit (çukur) ya da Graffiti Pit (Grafiti Çukuru) adı veriliyor.

Görsel internetten alınmıştır. Photo by Venice Paparazzi

Başlangıçta u duvarları boyamak yasakmış ama polis tolare edince halk bunu sevmiş. 2000 yılında duvarı boyamak yasal olmuş ve ‘Venice Public Art Walls’ (Venedik Kamusal Sanat Duvarları) adını almış.

Venice Beach Poet’s Walls yani şiir anıtı ise, Ocean Front Walk’un yenilendiği 2000 yılında yapılmış. Sanatın her yerde ve her şekilde icra edildiği bu şehirde sırf şiir yazabilmek için duvar yapılması oldukça ilginç.

Sahil boyunca kurulmuş stantlar ve mağazalardan tarot falcıları size geleceğinizi okumak isteyebilir, dövme yaptırabilir ya da el yapımı hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. ‘Tıbbi marihuana’ adıyla açılan mağazalarda marihuana satışı da serbest.

Hayatımda görmediğim kadar evsizi bu sahilde gördüğümü söyleyebilirim. Pek çoğu ne yazık ki uyuşturucu ve alkol bağımlılığı sonucu sokaklarda ve aklını kaybetmiş olarak yaşıyor. Sahildeki piyanoda zamanın çok ünlü bir sanatçısının bugün aklını yitirmiş olsa da muazzam sanatını icra ettiğini ve geceleri de derme çatma yaptığı çadırında uyuduğunu görmek insanın içini acıtıyor. Bu da sanırım Venice Beach’in yarattığı duygu karmaşalarından biri olsa gerek…

Venice Beach Recreation Center, sörfün yanı sıra diğer pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Hentbol, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortları ile pek çok sporcu buradan yetişmiş. Bir çok NBA oyuncusunun burada keşfedildiği biliniyor.

2009 yılında iki milyon dolarlık yatırımla açılan Venice Beach Skatepark, paten ve kaykay aşıklarının vaz geçilmez alanı olmuş. Sadece yapanların değil, izleyenlerin de yüreklerini hoplatan gösterilere burada rastlayabilirsiniz.

Muscle Beach Venice ise vücut geliştirme aşıklarının mekanı. Bu ‘kas plajı’nda özellikle 70’li yıllarda Arnold Schwarzenegger gibi pek çok ünlü oyuncu da keşfedilmiş aynı sporcular gibi….

‘Boho Chic’ alışveriş için Abbot Kinney Bulvarı

GQ dergisine göre Amerika’nın en güzel bulvarlarından biri seçilen Abbot Kinney Bulvarı, butikler, galeriler, restoranlar, barlar, sağlıklı beslenme noktaları ile gerçekten yaşayan bir cadde.

Her ayın ilk Cuma günü bu sokakta adeta şenlik var. Sokağa gelen yiyecek kamyonlarında yemeyi ve canlı müzik ile eğlenmeyi unutmayın.

Venice Beach’in Kanalları

Canal of America’ planının bir parçası olarak 1905 yılında Venice Canal Historic District, İtalya’nın Venedik şehrinden esinlenerek inşa edilmiş. Adeta Venedik’te gezer gibi burada da gondol gezilerine çıkabilirsiniz. Gerçi 1929 yılında araçların artmasıyla, daha fazla cadde ve otopark alanına ihtiyaç duyulunca kanalların çoğu doldurulmuş.

Ancak 1993 yılında milyonlarca dolar ödenerek yeniden kanalar doldurulup, evlerin çoğu restorasyondan geçirilerek şehrin cazibesi geri kazanılmış. Bugün ziyaretçiler kanallar arasında saklanmış South Venice Bulvarı, Pacific, Ocean Avenue ve Washington Bulvarı‘ndan yürüyerek de kanal mahallesini dolaşılabilir.

Venice Beach’te Yapmadan Dönmeyin:

  • Güne sahildeki restoranlardan birinde kahve, taze meyve suyu, buğday çimi ya da bir smoothie ile başlayın.
  • Abbot Kinney Bulvarı’ında Salt & Straw’da tuzlu dondurmayı deneyin.

  • Boradwalk’ta ateş yutan, cam üstünde yürüyen, break dance yapan ve daha nice gösteriler sunan sanatçıları izleyin.
  • Bisiklet kiralayıp, sahilin keyfini çıkarın.
  • Sanat galerilerini dolaşın.
  • Gün batımının keyfini çıkarın.
  • Biliyorsanız, emniyet önlemlerini mutlaka alarak paten ya da kaykay kayın.
  • Orijinal tablolar satın alın.
  • Pazara gidin
  • Kına dövme yaptırın.
  • Art Walls’da siz de resim yapın.
  • Tarihi Winward Avenue’deki, ikonik ‘Venice Beach’ ışıklarının altında fotoğraf çektirin. Yeşil ışık yanmadan önce sadece 30 saniyeniz olduğunu unutmayın. @VeniceSign ve @VeniceBeachFun etiketleri ile sosyal medyada paylaşın.
  • Her ayın ilk Cuma günü Abbot Kinney Bulvarına gelen yiyecek kamyonlarından yiyin.
  • Muscle Beach’te spor yapın, ya da en azından yapanları izleyin.
  • 40 yıldır hizmet veren Jody Maroni’s’te gurme sosis yeyin. Belki Jody ile tanışma fırsatınız bile olur.
  • Muscle Beach Juice Bar’da buğday çimli, zencefilli ve taze içecekler, smoothieler, protein içecekleri, vejetaryen menüleri ve daha niceleri ile enerji takviyesi yapın.
  • Happy Hours’ları kaçırmayın.
  • 10 dolara 3 t-shirt alın.
  • Her Cumasabahı 7:00-11:00 arası lokal çiftçi pazarını gezin.

Venice Beach’de aklınızda bulunsun:

  • Pek çok mağaza 11:00’de açılır, gün batımıyla kapanır.
  • Cumartesi – Pazar ve tatil günlerinde Boardwalk’a köpek girişi yasak.
  • Boardwalk gece yarısından sabah beşe kadar kapalı.
  • Evsizler çok fazla olduğu için size bir şeyler verip karşılığında para isteyebilirler. Almak istemiyorsanız geri verin.
  • Turistler satıcılar için avdır, dikkatli olun.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.