Şaşırmaya hazır mısınız? Öyleyse, buyrun! Bir hafta sonunda pasaport, vize derdi olmaksızın sadece kimliğinizle gidip yeni bir kültür tanımaya ne dersiniz? Batum, denizi, doğası, lezzetleri ve eğlenceli gece hayatı ile kapılarını açmış keşfedilmeyi bekliyor.

Gürcistan, dokuz ayrı bölge ile Ajara ve Abhazya olarak iki özerk cumhuriyetten oluşuyor. Ajara Özerk Cumhuriyeti’nin en eski şehri Batum, ziyaretçilerini daha adımlarını atar atmaz şaşkına çeviriyor.

Bir yanda Rus döneminden kalmış tarihi binaları diğer yanda ultra lüks gökdelenleriyle aklınızı karıştırıyor. Yan yana her renk ve çeşitten binaları, kilometrelerce uzanan sahili ve bu sahil boyunca uzanan bulvarın üzerindeki heykel ve gölleriyle gözde turizm destinasyonu olmuş bile.

Yunan Kolonisi olarak kurulduğu düşünülen şehir, Kanuni döneminde Osmanlı topraklarına dahil edilerek 314 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmış. Daha sonrasında Ruslara bırakılarak, 1991’de Gürcistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ile Ajara Özerk Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi olmuş.

Bugün pek çok etnik grubu bünyesinde barındıran kent, adeta bir kültür mozaiği. Türkiye’ye yakınlığı ve sadece kimlikle girilebilmesiyle Türklerin de yoğun ilgi gösterdiği bir rota. Hatta Hopa ve Artvin’e Türkiye’nin diğer şehirlerinden gitmek istiyorsanız, buraya uçuş alarak, Türkiye’ye açılan gümrüksüz kapıdan çıkış yaparak şehirler arası uçabilirsiniz.

Hopa olarak bilet alanlar havalimanından Türkiye’ye geçerken, Gürcistan için bilet alanlar, sadece TC kimlik kartı ile pasaport ve vize gerektirmeden ülkeye giriş yapabiliyor. Şehir, kış için çok güzel seçenekler sunuyor. Özellikle yeni bir yıla yaklaşırken şehirde kurulan yılbaşı pazarları bir Avrupa şehrinden farksız ışıltılar yayıyor.

AŞK HEYKELİ’NDEN DÖNME DOLABA
Her zaman söylediğim gibi bir şehri keşfetmenin en güzel yanı yürümek. Batum ise yürüyerek çok rahatlıkla gezilecek bir şehir. Batumi Bulvarı, şehrin kıyı şeridi boyunca uzanıyor ve bulvar boyunca neredeyse her adımda onlarca heykel ve birkaç göl karşınıza çıkıyor.

Seaside Park olarak da geçen bir yanda deniz diğer yanda parkla donanmış Batumi Bulvarı’nda, aynı zamanda Ali ve Nino Aşk Heykeli, dönme dolap, Alfabe Kulesi de görülebilir. Ayrıca 6 Mayıs Parkı da ziyaret edilebilir. 1881 yılında Fransız mimar Micheal D’alfons tarafından tasarlanan bulvar yedi kilometre uzunluğunda. Ancak planlarda bulvarı havaalanına kadar uzatmak var.

Sekiz metre boyundaki Aşk Heykeli, Gürcü mimar Tamar Kvesitadze tarafından 2010 yılında tasarlanmış. Farklı iki kültürden olup birbirine kavuşamayan roman kahramanları Ali ile Nino için, hareket ederken birbirlerinin içinden geçecek şekilde bir tasarım yapılmış. Heykel, ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Burada her binanın bir anlamı olduğu gibi Alfabe Kulesi’nin de bir amacı var. Gürcüce, yaşayan en eski dillerden birisi. Beşinci yüzyılda geliştirilen Gürcü alfabesinde 28 sessiz, beş sesli olmak üzere 33 sembol kullanılıyor.

Her harf adeta dantel gibi işlenmiş. Alfabe Kulesi, günümüzde halen kullanılan 14 alfabeden biri olan 1500 yıllık Gürcü alfabesini dünyaya tanıtmak için inşa edilmiş. 130 metre yüksekliğindeki kulenin üzerine sarmal bir şekilde bu harfler dizilmiş ve geceleri bu kule ışıl ışıl yanıyor.

TÜRK LİRASI GEÇERLİ
Eski şehire doğru gidildiğinde, Piazza Square Batum‘un en çok ziyaret alan belki de ikinci noktası. Yine eski şehirdeki Astronomik Saat, güneşin, ayın hareketleri ve enlem ve boylamlar gibi bilgileri içeriyor. Avrupa Meydanı, Medea Heykeli ile şehrin en göz alıcı meydanı. Konserler, yeni yıl pazarları gibi etkinlikler bu meydanda yapılıyor. Evlendirme Evi, Dans Eden Çeşme, Adalet Sarayı, Yazlık Tiyatro, St. Nicholas Kilisesi, Dolphinarium şehirde ziyaret edilecek başlıca yerler.

Bununla birlikte biraz şehir dışına çıkarak ziyaret edeceğiniz Batumi Botanik Bahçesi ve Sameba Kilisesi de görülmeye değer.

Gürcistan para birimi Lari. Havalimanında ve şehrin her yerinde para bozdurmanız mümkün. Şehirde dolar ve euro yanında Türk lirası da oldukça revaçta. Türklerin çokluğunu düşünürsek normal olsa gerek. 1 TL yaklaşık 0,65 Lari. Gürcüce ve İngilizcenin yanında artık Türkçe de popüler bir dil.

Gelen Türklerin çokluğu nedeniyle tüm restoran ve otellerde, Türkçe konuşan elemanlar var. Bu da dil sorunu çekmeden rahatça dolaşabilmek demek. Deniz ve doğa kokan havası, lezzetleri, sıcak kanlı insanları, özgün mimarisi, renkli gece hayatı ile Batum bir haftasonunda keşfedilmeye, görülmeye değer.

PİDEDEN GÜRCÜ MANTISINA
‘Batum’da ne yenilir?’ derseniz, Batum pidesi de denilen bol peynirli ve yumurtalı Kaçapuri (bazı yerlerde Haçapuri olarak geçiyor) ile hinkal adı verilen meşhur Gürcü mantısını denemelisiniz. Bunun yanında bizim cevizli sucuk olarak adlandırdığımız churchkhela hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı.

Gürcistan’da Armut gazozları da pek meşhur. Ben pek sevmesem de, bir kere de olsa deneyebilirsiniz. Borjomi de Kafkasya dağlarından gelen Gürcü sodası.

FATOŞ PUR Turizm Haberleri
Giriş Tarihi: 19.11.2017

Yazı için: https://www.sabah.com.tr/turizm/2017/11/19/sasirmaya-hazir-misiniz-oyleyse-buyrun-batuma

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.