Bir yanda Persler, diğer yanda Büyük İskender… Bir yüzü doğuya, diğeri batıya dönük bir uygarlık… Dünyanın sekizinci harikası…. Tarihi, doğası ve berrak gökyüzü ile işte Nemrut Dağı!

Kommagene Uygarlığı‘nın kalbi, 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi‘nde yer alıyor. Adıyaman’ın 86 kilometre uzağında, Kahta’nın Karadut köyünde yer alan dağ, güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yerlerden biri. Bu yüzden yerli yabancı pek çok ziyaretçiyi kendine çekiyor. M.Ö. birinci yüzyılda Kral I. Antiochos, zirveye kendisi için görkemli bir anıt mezar yapılmasını istemiş.

Mezar odasının üzerine kırma taşlardan oluşan 50 metre yüksekliğinde bir tümülüs ve tümülüsün üç tarafını çevreleyen kutsal alanlar inşa ettirmiş. Kralın soyu, baba tarafından doğuda Perslerden, anne tarafından ise batıda Büyük İskender’den geliyormuş.

Bu yüzden öyle bir yer yapmak istemiş ki, hem doğuya hem batıya baksın. Yani tanrılar her sabah ve akşam, hem annesini, hem de babasını selamlasın. Bu yüzden Nemrut Dağı’nda doğu ve batı terasları kurulmuş.

TURİST AKININA UĞRUYOR
Her iki terasta da tanrılar aynı sırayla dizilmiş olarak duruyorlar. Doğu ve batı terasında, sekiz yontma taşın üst üste oturtulmasıyla oluşturulan yaklaşık 10 metre yüksekliğinde muhteşem heykeller, kabartmalar ve yazıtlar bulunmakta. Heykeller, hayvanların yeryüzündeki kralı olan aslan ve tanrıların gökyüzündeki habercisi kartal heykeli ile başlıyor.

Ardından sıralama Kral I. Antiochos, Kommagene Tanrıçası Fortuna, Zeus, Apollon ve Herakles olarak devam ediyor. Kral kendini de tanrı kabul ettiği için kendi heykelini de, diğer tanrılarla beraber yaptırmış. Doğu terası, güneşin doğumuna tanıklık ediyor.

Sabah saat dört gibi, güneşin doğumunu hep beraber izlemek isteyenler buraya akın ediyor. Batı terası ise güne veda ediyor güneşi batırırken… Batı terasının doğudan tek farkı, kumtaşından yapılmış olan aslan figürü. Özellikle rüzgardan büyük zarar gören heykel, bugün korumaya alınmış ve görülemiyor.

Ancak Aslan Horoskop olarak bilinen figürün üzerinde, 25 bin yılda bir meydana gelen astrolojik bir olayın çizili olduğu biliniyor. Doğu ve batı teraslarının her ikisinde de tanrı heykellerinin tahtlarını oluşturan taş blokların arkasında Grek harfleriyle yazılmış 237 satırlık uzun, kült yazıt Nomos bulunmakta. Ne yazık ki, heykeller bir bütün olarak durmuyor günümüzde. Bu yüzden sadece yerdeki kafaları bedenden ayrı olarak görüyoruz.

UYGARLIĞIN HEDİYESİ
Adıyaman, Kommagene Uygarlığı’nın hediyeleri ile adeta taçlanmış. Nemrut Dağı, Tanrı heykelleri ve gün doğumu ve batışıyla ünlenmiş olsa da, civarda da bir o kadar görülecek kültür mirasları var.

Arsameia ören yeri (Nymphaios Arsemeiası), Kral I. Antiochos’un kitabelerinde yazdığına göre Kommagene’lerin atası Arsemez tarafından Eski Kahta kalesinin karşısına kurulmuş. Krallığın yazlık başkenti ve idare merkeziymiş. Tepede aynı zamanda Mithradathes Callinichos’un mezar tapınağı ve sarayı da yer almakta.

Karakuş Tümülüsü yani Kadınlar Anıt Mezarı ise, Kommagene Kralı II. Mithrades tarafından annesi Isas adına yaptırılmış bir anıt mezar. Sütunun üzerindeki kartaldan ötürü de Karakuş Tümülüsü olarak adlandırılmış.

Cendere Köprüsü, Kahta çayının üzerine kurulmuş büyük bir kemer. M.S. 200’lü yılların başında Romalılar tarafından yapılmış. Köprünün altından Kahta çayı serin serin akmakta ve bugün Kahtalıların piknik alanı olarak kullanılmakta. Roma hükümdarı Septemus Severus ve askerlerin anası olarak anılan eşi Julia Domna adına yapılan Cendere Köprüsü, sadece gündüz değil, gece de yıldızları seyretmek için büyülü bir yer.

YILDIZ POZLAMANIN KURALLARI
Özellikle Nemrut Dağı ve Cendere Köprüsü fotoğrafçılar için vazgeçilmez. Yıldız pozlama çekimleri için daha mistik bir yer olamaz gibi düşünüyorum. Ancak ‘yıldız pozlama nasıl yapılır?’ derseniz, işte çekimi yaparken uyulması gereken bazı fotoğrafçılık kuralları:

  • Öncelikli olarak çekim gece yapılacağından mutlaka güvenlik önlemlerini alın ve yalnız olmayın.
  • Ay ışığının en az olduğu tarihi seçin, yani dolunaydan 15 gün sonra hilal zamanı.
    Tripod kullanın.
  • Mümkün olan en geniş açı objektifi kullanın.
  • Önünüzdeki en yakın objeye netlik yapın, makinenin netliğini kilitleyin.
  • Samanyolunu ve yıldızları nokta olarak görmek istiyorsanız 30 saniye, 2000 İSO ve f4 diyafram değeri alarak deneme yapabilirsiniz. 
  • Yıldızların kayarcasına hareketini pozlamak istiyorsanız pozlama süreniz minimum 15-20 dakika ve İSO değeri en düşükte olmalı.

Tüm bu değerleri deneye deneye en doğru sonucu bulmanız gerek. Verdiklerim yaklaşık değerler. Unutmayın ki, bulunduğunuz ortam ve ışık değerine göre bunlar değişebilir. Şimdiden bol keyifler… 🙂

FATOŞ PUR Turizm Haberleri
Giriş Tarihi: 27.8.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZI İÇİN: http://www.sabah.com.tr/turizm/2017/08/27/gokyuzune-selam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.