Kutup Yıldızını fotoğrafa alırsanız, yıldızların dairesel hareketini izlersiniz.

Zayende Tur ile ‘Yıldızlar Altında Nemrut gezisini duyunca kanım kaynamaya başladı. Norveç’te Kuzey Işıklarını çektiğimden bu yana aklımda kalan ve beni bir o kadar heyecanlandıran konu Yıldız Pozlama idi. Eğer bu fotoğrafı çekeceksem, Nemrut Dağı en güzel imkanları sunar diye düşündüm. Yıldızlar altında tanrıların fotoğrafı…

İstanbul’dan Adıyaman’a uçarak yolculuğa başladık. Dağa yakın olabilmek için, 1700 metre yükseklikteki Karadut Köyü’nde Hotel Euphrat’ta kaldık. Öğle yemeği ve biraz dinlenmeden sonra, Nemrut Dağı’na tırmanışa geçtik.

Arabayla son varacağınız noktadan sonra 600 metre oldukça dik ve yorucu bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Bu yüzden ilk tavsiyem gereksiz eşyaları yanınıza almayın. Bir süre sonra dik yokuşu çıkarken taşıdığınız her şey üç katı ağırlığa çıkıyor.

YILDIZ POZLAMA FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR?

Özellikle Nemrut Dağı ve Cendere Köprüsü fotoğrafçılar için bir cennet. Yıldız pozlama çekimleri için daha mistik bir yer olamaz gibi düşünüyorum. Gökyüzünde yıldızlar şov yaparken, yeryüzünde tanrılar sizi selamlıyor…

Nemrut Dağı’nda yıldız pozlama…

Ben ilk yıldız pozlama deneyimimi Nemrut Dağı’nda gerçekleştirdim. Ama gökyüzünün açık görülebildiği her yer elbette bu çekim için uygun. Ancak mekan neresi olursa olsun, yıldız pozlama çekimi yaparken uyulması gereken temel bazı fotoğrafçılık kuralları var.

Öncelikli olarak çekim gece yapılacağından mutlaka güvenlik önlemlerini alın ve yalnız olmayın. Biz Nemrut Dağı’nda sabahlama yaptık. Normalde gece kalış yasak ancak özel izin alındığı için kalabildik. Kimsenin çıkmadığı ve bekçisi olan bir yer de olduğu için hiç bir güvenlik sıkıntısı çıkmadı. Ancak başka mekanlarda temkinli olmakta fayda var.

Mekanı iyi belirledikten sonra ikinci iş, tarihi belirlemek. Çünkü yıldızlar haricindeki ışıklar ne kadar az ise, yıldızlar o kadar görünür olacaktır. Bu durumda ay ışığının en az olduğu tarihi seçin, yani dolunaydan onbeş gün sonra hilal zamanını.

Mekan ve tarih belirlendikten sonra yapılacaklar ekipmanı temin etmek. Bu tarz uzun pozlama yapılan fotoğrafların en önemli parçası tripod ve uzaktan kumanda. En ufacık bir titreme dahi fotoğrafınızda netsizlik yaratır. Fotoğraf makinanızın ebatına göre en sağlam tripotu seçin. Ancak aynasız makinalar kullanıyorsanız mini tripodlar da çok pratik olur. Üstelik daha yerden bir açı yakalayarak, gökyüzünü daha geniş görmenizi sağlar.

Mümkün olan en geniş açı objektifi kullanın. Görüntüye ne kadar çok gökyüzü ve manzara katarsanız, sonuç bir o kadar daha güzel olur. Kutup yıldızı dünya ile aynı hızda ve eksende döndüğü için, onu fotoğrafın içine alırsanız, on beş dakikadan uzun pozlamada gökyüzünde kutup yıldızının sabit olduğu ve diğer yıldızların onun etrafında döndüğü yuvarlak bir yıldız hareketi yakalarsınız.

Önünüzdeki netleyebileceğiniz en yakın objeye manuel netlik yapın makinenin netliğini kilitleyin. Genelde yazılarda ‘sonsuza netleyin’ gibi bir bilgi var ama eğer önünüzde bir obje varsa bu durumda hatalı bir fotoğraf çıkar. Biz Nemrut Dağı’nda tanrı heykelleri olduğu için, netliği manuel olarak yapıp, bu heykellere kilitledik. Ama eğer ışık yetersiz ya da bu kadar yakında netleyebileceğiniz bir obje yoksa, o zaman sonsuza yakın netleyip, manuelde netlik ayarını büyüterek kontrol etmek gerek.

Yıldız pozlama yaparken çeşitli sürelerde denemeler yaparak, farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Samanyolunu ve yıldızları nokta olarak görmek istiyorsanız 30 saniye, 2000 ISO ve f4 diyafram değeri alarak deneme yapabilirsiniz.

Samanyolu fotoğrafı…

Yıldızların kayarcasına hareketini pozlamak istiyorsanız, pozlama süreniz minimum 15-20 dakika ve ISO değernin en düşükte olmalı.

Tüm bu değerleri deneme yaparak en doğru sonucu bulmanız gerek, ben yaklaşık değerleri veriyorum. Ancak unutmayın ki, bulunduğunuz ortam ve ışık değerine göre bunlar değişebilir.

Tüm denemeleri yaparken gecenin hızlı geçeceğini şimdiden söylemeliyim. Yaklaşık yirmi dakika pozladığınız bir fotoğraf, bir o kadar sürede işlendiği için, ayarları da katarsanız, bir fotoğrafı çekmeniz neredeyse bir saat alacaktır. Uzun pozlama yaptığınızda, tüm gece boyunca belki sekiz- on kere çekebilirsiniz. Ama kesinlikle uğraşmaya değer bir deneyim. Sonuçlar iyi çıkmazsa bile üzülmeyin, tüm gece yıldızları ve samanyolunu izlemek bile harika!

2 Yorumlar

  1. Siz Hangi makina ve lensi kullandınız bu çekimleri yaparken ve böyle bir geziye nasıl katılabiliriz bilgilendirebilir misiniz

    • Merhaba,

      Ben sony a6500 makina ve 10-24 geniş açı objektif kullandım. Turu yapan Zayende Tur ile irtibata geçebilirsiniz ama sanırım bu sene için bir daha olmayabilir maalesef.

      Sevgiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.